събота, 18 юни 2011 г.

Синузит

Синузитът е възпаление на синусите-кухините, разположени зад и около носа и очите.Това заболяване е свързано с възпалителен процес, който протича в остра или хронична форма. Фокусира се в областта на синусите (параназалните синуси), откъдето произхожда и името му.

  Синузитът е възпаление на синусите-кухините, разположени зад и около носа и очите. Той възниква когато в носната кухина попаднат значително количество прахови частици, полени или микроби от въздуха, които предизвикват дразнене на лигавицата, която набъбва и блокира прочистването на синусите. Появява се напрежение и болка в областта на челото, около очите и носа, придружени със затруднено дишане. Голям дял за възникване на синузита имат вирусите и хремата .
  Най-често това се случва при подуване на лигавицата на носа, предизвикано от обикновената настинка.

  В случая започва пълнене на канала с възпалителна течност. Това създава условия за бързо размножаване на бактериите.
  Как можем да си помогнем ?
  • Адекватното лечение на синузит включва правенето на инхалации. Често за приготвянето на инхалационен разтвор се използват билки, притежаващи противовъзпалително и бактерицидно действие – лайка, евкалипт, риган, градински чай и други.Аз лично си правя инхалация с лайка и щипка сода за хляб/, с 1-2 капки евкалиптово масло и 1-2капки масло от чаено дърво
  • В топла вода разтворете щипка куркума. С течността правете гаргара.
  • Смесете една чаена лъжичка морска сол със същото количество водороден пероксид. Разтворете в чаша с дестилирана топла вода. Този разтвор е приложим за назално промивки. За улеснение при извършване на процедурата използвайте спринцовка.
  Правете това веднъж на ден в продължение на няколко дни, докато не получите облекчение.Внимание: По-честата му употреба (по-често от един път на ден) трябва да се избягва, тъй като може да раздразни лигавицата. Микс от половин до една чаена лъжичка сол+сода за хляб в чаша хладка дестилирана или преварена вода преди това, също може да се използва вместо този разтвор. При него приложение е следното –  два или три пъти на ден в продължение на около една седмица.
  • Други два изключително ефективни метода при синузит – ядене на чесън и инхалации с него са познати на народните лечители от незапомнени времена.Лютият кореноплод има силно антибиотично действие. Съставките му са изключително ефикасни при наличието възпалителен процес в синусите, причинен от бактерии. Наситнете две или три скилидки и ги прибавете към тенджера с нагорещена до кипене вода. За инхалация вдишвайте парата за няколко минути. Инхалациите се прилагат неколкократно до постигане на облекчение. Препоръчваме също така ежедневната консумацията на две до три скилидки (за предпочитане смачкани). Добавяйте не само чесън, но други люти подправки от рода на лук, лют пипер и хрян към супата и салатата си, за да подпомогнете по естествен начин на синусите изхвърлят събраната течност.
  • Втрийте около ръба на носа ментолов мехлем (мента и евкалипт е по ефикасно) или ментолово масло(има го в аптеките).
  • Вземете умерено горещ душ като подложите лицето си под струята. Вдишайте парите за да получите облекчение
  • Смученето на хрян е друг изключително ефикасен метод, който народната медицина предлага за овладяване на неприятното състояние и избавянето от него за дълго. Лековитият корен е пръв помощник за премахване на насъбралата се в носните проходи слуз. Антибиотичният му ефект се обуславя от високите показатели на серни съединения, съдържащи се в него. Задръжте щипка прясно настърган хрян в устата си. Докато усещате специфичния му вкус, го дръжте в устата. След това го погълнете. Терапията продължава седмица с по няколко приема на ден. 
  • Правете си поне една седмица нагревки с инфрачервена лампа (можете да си купите за 40-50 лева от магазини за битови и електро уреди). Много са ефикаски. На мен тая лампа ми помогна да се отърва от дългогодишен синузит и затова съм купила и на близките си хора и я препоръчвам на моите познати. С нея се нагрявам и когато съм настинала или имам грип.Нагрявам си синусите и дори ушите :)
  • Прополисът или  пчелен клей са известни с лечебното си и антибактериално действие. Разредете 12 капки от тинктурата с два милилитра физиологичен разтвор. Накапвайте поне по три пъти на ден (до четири пъти е напълно достатъчно) във всяка ноздра. Изчакайте десет секунди, след което наведете главата си надолу и издухайте отделения секрет. Лечението по този метод трае десет дни, след което облекчението е вече факт.
  • Ако решите да се мажите с разни други загряващи компреси , имайте в предвид, че преди това трябва да си намажете кожата обилно с мазен крем или със зехтин.
  • Изключете от яденето си млечните продукти. Белтъкът в млякото стимулира образуването на слуз, което влошава състоянието при хроничен синузит.
  • Приемайте  допълнително 1000 милиграма витамин C, 400 Е от витамин Е и 100 грама селен дневно. Те са антиоксиданти и помагат за засилване на имунната система.
  • Не потискайте кихането, при което се създава напрежение в дихателните пътища. Ако го възпрепятствате,  като стиснете ноздри между пръстите си, вие натиквате пълната с бактерии слуз в синусите си.
  • Плачете когато ви се плаче.
  • Овлажнявайте въздуха в къщи и на работното място, защото сухият въздух раздразва синусите ви.Потърсете вашият лекар, ако синузита ви протича с температура, кашлица или главоболие, които продължават повече от 24 часа или ако лицето ви е отекло. Консултирайте се с лекар и при постоянно  отделяне на жълт или зелен секрет от носа. Това може да означава наличичие на бактериална инфекция, която изисква антибиотично лечение. Бързото лечение тук е особено важно. В редки случаи инфекцията от синусите може да се разпространи към мозъка.

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар