събота, 18 юни 2011 г.

Болки и скованост в гърба и кръста

За гърба трябва да се полагат достатъчно грижи. Шансовете за болки в гърба нарастват с възрастта.Болката в кръста често се дължи на натъртване или разтягане на мускулите, залавящи се за  поясните прешлени и междупрешленните хрущялни дискове. Раждането и кърменето също натоварват гърба. Накои жени изпитват болки и скованост в областта на кръста по време  на месечните цикли, вероятно в  следствие  на хормонално обусловеното разхлабване на  ставните връзки. Болката е предупредителен сигнал. Опитайте се да разберете какво я е предизвикало – например ако се опитвате да вземете тежък пакет- спрете движението си. Най-важното средство за защита – отдих и почивка на легло.

 • Незабавно легнете на твърда повърхност. Има се в предвид да се подложи твърда опора под мекия дюшек, за да не провисва тялото надолу и да се засилва изкривяването в лумбалната област, което засилва болката, а не  да се спи по пода и на дървени миндери.
 • Вземете  хапче за обезболяване. Ако след 30-40 мин не настъпи облекчение повторете .
 • Най-удобно е  да се лежи по корем, като подложим под него висока възглавница и протегнем краката напред. 
 • Може да легнете и на гръб: свийте колене под прав ъгъл и  подложете една или две възглавници под тях .
Когато болката отслабне, направете няколко упражнения за разпускане и разтягане на мускулите
 • Легнете по гръб върху постелка за упражняване или друга твърда повърхност.Краката са свити в тазобедрените стави и коленете, със стъпала поставени на пода. Изтеглете лявото си коляно към рамото с двете ръце. Задръжте за 30 секунди. Върнете се в начално положение. Изтеглете дясното коляно към дясното си рамо, с двете ръце. Задръжте за 30 секунди. Върнете се в изходно положение.
Не се разтягайте със замах! Маховете може да причинят микро травми на мускула,затова правете упражненията бавно и плавно.
 • При травмична болка в гърба се слага  за по 10-15 мин(2-3 пъти дневно) върху болезненото място студено (в никакъв случай не слагайте топло)- найлонови пакетчета с лед или замръзнали зеленчуци, като ги  увиете в хавлиена кърпа.Действието  на леда подтиска възпалението в контузения мускул.Добре е да знаете, че подобен масаж не се препоръчва за хора с артрит или с алергия към студа. А ако травмата е по-сериозна, най-добре е първо да отидете на лекар.
 • При болезненен мускулен спазъм налагайте мястото с умерено топла и влажна кърпа около 30 минути.  В повечето случаи гръбната болка се  дължи  на спазъм на отделните мускулни групи, залавящи се за прешлените. В този случай благоприятното действие на топлината се дължи  на увеличение на кръвотока в областта и премахване на спазъма на мускула.
 • Добре е  близките ви да намажат с йод кръста, а след това да ви разтрият с камфоров спирт.
 •  в първите часове може да използвате кремове със съдържание на ментол, които намаляват отока на тъканите и ефикасно се борят с болестта;
 •  след 3-4 часа втрийте в поясно-кръстната област препарат (крем), съдържащ пчелна или змийска отрова(те са противопоказни за страдащите от захарен диабет, бъбречна болест, чернодробна болест и бременност) .Примерно Финалгол,аз съм ползвала и Индометацин активис(може и свещички
  за облекчаване болката в ставите и кръста). Курсът на лечение е 2-3 пъти в денонощие в течение на 5-6 дни, докато изчезнат болките.
 •  Мажеше кръста с  разтвор от 50 мл Йод и счукани 20 аналгина в него
  /става бяло след като се разтвори аналгина и не цапа)-Маже се на болното място 1-2 пъти на ден-Облекчава болката и намаля възпалението
  -
  има добър оздравителен ефект.
 • Ако имате прясно снесено яйце от кокошка-отделяте само жълтъка и болния ляга по корем с гол кръст. Друг човек взема целият жълтък и го слага върху кръста и леко го мести -жълтъка се пука върху засегнатия нерв. След това слагате найлонче върху него и увивате  целият кръст отгоре с някакво парче или
  шал но така ,че да не падне-правите тъй наречената якия. Жълтъкът се стяга и
  издърпва заскрипаното. Якията стои 2 дни
  поне и после се сваля и мястото се измива.
 •  Ако изведнъж някой от тези препарати за външно ползване предизвика алергична реакция (оток, сърбеж, силно зачервяване и раздразване на кожата), натопете памук в слаб спирт и бързо изтрийте крема (препарата), а след това приемете противоалергична таблетка;
 •  Направете  разтоварваща диета поне за едно денонощие. Специалистите наричат глада екстремален аналгетик. Яжте през целия ден ябълки или диня и изпийте кофичка и половина кисело мляко. Това ще изкара течностите, ще изчисти организма от крайните продукти на обмяната - токсините. 
 • Стоплете длани и ги сложете в долната част на гърба, така че големите пръсти да се окажат отстрани на тялото и да са насочени надолу, а останалите четири пръста - на кръста. Интензивно разтривайте тази област с движения отдолу-нагоре. 

Не оставайте на легло повече от два дни, дори и болката да не е отзвучала напълно. Залежаването влошава състоянието и намалява подвижността на ставите.
Ако искате да намалите вероятността от подобни злополуки:
 • Ако работите  седнали, ставайте да се раздвижвате на всеки 30 минути. Продължителното  седене отслабва гръбните мускули. Колкото повече се движите, толкова по-здрав става гърбът ви.
 • Научете се да не правите резки движения-например когато ставате от леглото правете го плавно и бавно
 • Не вдигайте големи тежести които ви натоварват много и ако спортувате -не се престравайте и пренатоварвайте
 • Когато болката изчезне и имате възможност да ставате, се заемете със специалните упражнения, възстановяващи подвижността на поясно-кръстната област. Изпълнете миникомплекс един час преди ядене или 2-3 часа след ядене:
  Ето и видео с упражнения за разтягане  и отпускане мускулите на гърба
   
РАДИКУЛИТ
 е възпаление на коренчетата на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб. Всеки един периферен нерв отговаря за сетивността за допир, болка и усещане за студено и топло на определена ивица от повърхността на тялото, която започва от гръбнака и завършва до срединната линия по предната повърхност на лицето, шията, главата и корема. Тази ивица се нарича дерматом. Дерматомите на крайниците завършват съответно до пръстите на дланта или стъпалото. 
Радикулит се развива преди всичко при простуда, но значение имат и уврежданията на гръбнака. Лумбо-сакраленият (поясно-кръстцов)радикулит/се проявява с болки, изтръпване и мравучкане в поясната и кръстцовата област, които в част от случаите се разпространяват към съответния долен крайник, във вид на лента (най-често по задната повърхност на бедрото и страничната на подбедрицата) чак до пръстите на краката и петата. При натиск в определени точки на бедрото, където преминава седалищния нерв, болката се усилва. При легнало положение и повдигане на засегнатия крак, изпънат в коленната става, болката се засилва, а при сгъването му в коляното тя намалява. В по-тежки случаи се появяват двигателни нарушения в засегнатия крак с пареза (непълна парализа) на отделни мускули и мускулни групи и хипотрофия (намалена маса) на мускулатурата на стъпалото и подбедрицат .
Увреждането на междупрешленните дискове, които са естествени амортисьори, води до образуването на дискова херния, при частично или пълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на пихтиестото (пулпозното) ядро извън пределите на диска. При това се образува особен "порочен кръг". Притиска се нервното коренче (радикулус), което реагира с възпаление и оток (подуване) в затвореното тясно пространство на междупрешленния отвор и този „диско- радикулерен конфликт" предизвиква още по-силна до непоносима болка и контрактура на съседните мускули между прешлените с "блокаж" на движенията в тази област. Това е нормален рефлекс при лумбо- сакралните радикулити, за да се ограничат болезнените движения, при този диско- радикулерен конфликт. Понякога притискането е толкова силно, че прекъсва предаването на импулсите по коренчето и води до парализиране на мускулите, инервирани от това коренче и болният не може, или се затруднява да ходи на пети, или на пръсти с болния крак.Решаването на този "конфликт" води до излекуване: премахване на болките и възстановяването на дейността на засегнатото коренче, а дисковият пролапс (херния) за 3 до 6 месеца се репонира спонтанно, или се резорбира чрез защитните елементи на организма, като се замества от съединителна тъкан или се натрупват калциеви йони и се "самоизлекува" чрез образуване на шипове или костни мостове. 
Над 30% от болните се излекуват само с покой на легло, затопляне и обезболяващи средства и дори не търсят лекарска помощ. Това е така просто, че не разбирам защо толкова много хора дълго страдат от абсолютно лечимата болест и се лекуват при какви ли не "специалисти" и лечители, понякога с тежки последици.
      Когато болката не може да бъде овладяна успешно повече от две седмици, потърсете и второ мнение от по-опитен невролог, за да ви излекува от болките и за да ви спаси от оперативно и друго инвазивно „лечение".Съветвам  никога да не бързате с  необмислено и необсъдено решение само заради силната болка да се хвърляте на инвазивно или оперативно лечение. Запомнете добре. Болката е един от най-сигурните показатели и сигнали, че нервът е жив и че има шанс да бъде излекуван. Първо опитайте другите също доказано ефективни методи за консервативно лечение, точно защото помагат успешно и винаги търсете второ мнение от опитен невролог, преди да се решите на тази твърде сериозна и с неопределено бъдеще и резултатактивна терапия.
Болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити са напълно и успешно лечимо заболяване, но само при точна диагноза и при правилна лечебна схема от знаещи и можещи специалисти.(Доц. д-р Борислав Герасимов е началник на Неврологичната клиника в Университетската болница "Света Анна"- София Източник: Health.bg)


Не си слагайте сами диагноза- обърнете се към специалист
От следващото фимче ще видите,  че полезно  за прешлените на гърба да висите с главата надолу.(но това е когато не ви боли  някъде по гръбначния стълб) . Ало лост или катерушка където да можете да си повисите за 5 минути - правете го редовно.
 

2 коментара:

 1. Ако имате болка в кръста опитайте с Анатомичен коректор за стол и автомобил

  При болки в кръста и гърба, дископатии, дискови хернии, гръбначни изкривявания, неправилно седене.Поставя гръбначният стълб в анатомично положение и освобождава напрежението от продължително седене и шофиране.

  http://stelki.ladysecret.eu/oblegalka.htm

  ОтговорИзтриване
 2. Вследствие падане върху седалището имам силни спазми в кръста най-вече при ставане от леглото. Помогнете!

  ОтговорИзтриване