сряда, 12 декември 2012 г.

Орехите трябва да бъдат включени в дневното ви меню


Всъщност, съдържанието на биологично активни вещества, микроелементи и витамини толкова големи, в обикновения  орех  , че той ненапразно го наричат "дървото на живота." 
На ядките на зрелия  орех се съдържат алкалоиди, коратритерпеноиди, стероиди, хинони, танини, витамини Е, А, F, C, B, минерали (натрий, калий, желязо, фосфор, йод, магнезий, калций).
Ореховите листа са богати на етерични масла, фолиева киселина, алдехиди, каротин , алкалоиди, витамин С и много други полезни активни вещества за човешкото тяло. В неузрелите орехи се  отбелязат  високи нива на каротин, витамини РР, С, В1, В3, фибри, желязо и кобалт. Но зелените  орехови черупки са  полезни благодарение на нейните стероиди, кумарини, фенолни въглеродни киселини и танини.
60%  от ореха се състои от мазнини, повечето от които се отнася до ненаситени мазнини, което означава, че на практика няма холестерол. 
 Ореха широко се използва в медицината. Бактерицидно, противовъзпалително, противосклеротичесно, тонизиращо, обезпаразитяващо, кръвоспиращо, стягащо и други свойства се прилагат в производството на лекарствата.
 В сърцевината на  ореха се съдържа магнезий, който има съдоразширяващо и диуретични свойства. Ето защо, орехите се използват като средство за понижаване на кръвното налягане. 
Доказано положителен ефект на ореха върху мозъчните съдове. Нищо чудно, че се препоръчва да се яде от хора, занимаващи се с физически или умствен труд. 
Съдържащият се в ореха йод  може да се използва при лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Особено полезно за хората с тиреоидни заболявания е бульон от преградите на ореха. 
Узрелите орехи  са един чудесен мултивитаминен инструмент за изтощени пациенти, често дълго боледуващи деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки. Между другото, съдържанието в съдържанието  на аскорбинова киселина  в ореха   е повече  с 5 пъти от това в боровинките! Дневната доза на витамин С се съдържа само в 5 орехови ядки.
Ореха бързо облекчава умората и укрепва мускулите, така че е незаменим за  тези, които се занимават със спорт и активен начин на живот. 
Две ореха могат да  ви подобрят паметта, както и четири  да  ви защитят от висок радиационен фон
Орех комбинирани със стафиди  и мед укрепва сърдечния мускул, стимулира имунната система и повишава защитните сили на организма. 
Смес от ядките на 10 ореха, лъжици олио и две скилидки чесън е  известно средство за предотвратяване на атеросклероза.
Настойка  на преградките на ореха подобрява хормоните и е полезно за жени, страдащи мастопатия.
Тези, които страдат от анемия, трябва да похапват орехи, защото са богати на кобалт и желязо.
Добрите домакини знаят, че орехи придава специален пикантен вкус на всяко ястие. Добре се съчетава с пиле, ябълки, цвекло, моркови, целина, всякакви билки. Той се използва в салати, сосове, сосове, и разбира се, в сладкарството.
povarenok.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар