сряда, 17 април 2013 г.

Диагностика по пулса


Пулсът представлява колебанията на еластичните артериални съдове в синхрон с сърдечната дейност.

Места за измерване на пулс:

 1. a. temporalis – слепоочна
 2. a. carotis – сънна
 3. a. Brachialis –мишнична
 4. a. Radialis – лъчева
 5. a. abdominalis – коремна
 6. a. femoralis – бедрена
 7. a. papliteo – подколянна
 8. a. dorsalis pedis – на гърба на стъпалото
 9. a. tibialis posterior – вътрешна част на глезенаОсновни правила:
 1. Изследването се извършва два пъти дневно.
 2. Измерва се винаги за една минута.
 3. Не се измерва веднага след физичеко натоварване или сън.
 4. Извършва се в спокойно, неподвижно, лежащо или седящо положение на болния
 5. Измерва се стри пръсти, а не с палеца, зашото той самия пулсира
 6. Притиска се така, че да усетим пулсовата вълна, а не да се прекъсне кръвният ток
 7. При установяване на отклонения пулсът трябва да се следи и в други места.
 8. При кърмачетата се измерва по време на сън.
 9. Регистрират се в температурния лист с червен химикал. Отделните резултати се съединяват с прави линии и така се получава пулсова крива.

Пулсът се влияе от силните емоционални преживявания като гняв, страх, срам и т.н., а също така и от някои патологични състояния на организма. Повишаването на температурата дори и с един градус в повечето от случаите е съпроводено с учестяване на пулса: при възрастните с 8-10 удара/мин, при децата - с 15-20 удара/мин.

Повишаването на пулса в спокойно състояние на тялото до 90 удара/мин. и повече се нарича тахикардия. Тя може да е обусловена от възпалителен процес, от повишена функция на щитовидната жлеза, от анемия и още от редица други патологични заболявания.


Ако честотата на пулса е под 60 удара/мин, явлението се нарича брадикардия. Причина за възникването й може да бъде понижаване на функцията на щитовидната жлеза и някои заболявания на сърцето и др.
Трябва да се отчита и това, че при здравите хора в напреднала възраст има важни възрастови особености на кръвообращението и затова пулсът е по-бавен, а напрежението е по-незначително.
Как се мери пулсът.
Най-правилно е пулсът да се измерва в седнало положение. Класическото място за "напипване" е лъчевата артерия. Пулсът се измерва върху нея на разстояние ширината на палеца под първата гънка на кожата до китката на ръката. 


Ако ви е трудно да го хванете по този начин, тогава може да го откриете по-лесно върху сънната артерия. 

Пулсът  при здравите мъже  е 60-80 удара в минута, а при жените - с 5-10 удара повече. Нормалния пулс за  бебетата е 120-140 удара в минута, за децата на предучилищна възраст – 90-110, за по-големите деца – 80-90, а за тези, които са над 14 г. е  както и за възрастните – 60-80.С годините пулсът става по-бавен – не повече от 65 удара в минута. Интересен, а и важен факт е, че при издишване той се учестява, а при вдишване се забавя.

За да избегнете неточност, не мерете пулса след употребата на алкохол или след хранене, при силно чувство за глад, след тежка физическа работа или напрегнат умствен труд, след масаж, взимане на вана или душ, след секс, а също така в дните на цикъл.

Честота на ударите в минута

- под 45 - това подсказва за евентуална сърдечна блокада, която може да бъде причина за отпадналост, хронична умора, а в занемарена форма - за образуването на тромби в сърцето. 

Ако установите такъв пулс, добре е да посетите кардиолог и да си направите кардиограма.

- 59-46 - признак за понижена функция на щитовидната жлеза. Посетете ендокринолог.

- 81-100 - това може да свидетелства за хипертония. Ако едновременно с такъв пулс си измерите и кръвното и то е над 140/90, трябва да посетите кардиолог.

- над 100 - този забързан пулс често е признак за повишаване на функциите на щитовидната жлеза. Задължително посетете ендокринолог.

Внимание!

Еднократното измерване на пулса не е достатъчно основание да се причислите към една от изброените по-горе групи. Направете няколко измервания през определен период от време.

Ритмичност
Ако пулсът "изчезне" за известно време, това може да е признак за блокада на сърцето. Ако сред нормалния ритъм се вклинят неритмични удари - това е показател за аритмия. И в двата случая трябва да потърсите помощ от кардиолог.

Напълване на пулса
Ако един удар е силен, а следващият е слаб или ако пулсът се различава по напълване в дясната и лявата ръка, това може да е знак за порок на сърцето.

Ако пулсът е слаб по напълване (тънък и едва се напипва) - това често е симптом за анемия или понижено кръвно налягане. Измерете кръвното и ако то наистина е ниско, се консултирайте с личния си лекар - много вероятно е той да ви препрати към кардиолог или хематолог.


Факти!
- Пулсът забележимо се усилва след приемането на топла и тлъста храна, докато студените напитки го забавят.

- Колкото по-висок е човек, толкова честотата на пулса е по-забавена.

                                                                  ХРОНОМЕТЪР

Източници: zdarve.bg,blitz.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар