вторник, 22 октомври 2013 г.

Дали яйцето е прясно и как е отглеждана кокошката?

Когато купувате яйца ,може да научите доста за тяхното производство от опаковката и печата на самото яйце.
При отглеждане на кокошки носачки се изисква на етикета на опаковката (с думи) и върху самото яйце (с код) да се указва начина на отглеждане. Лазерната маркировка на самото яйце трябва да съдържа поне 8 знака
Първата цифра от печата показва метода на отглеждане на кокошките, снесли това яйце.

МЕТОД НА ОТГЛЕЖДАНЕ
0 - биологично производство
1 - свободно отглеждане
2 - подово отглеждане в закрити помещения
3 - клетъчно отглеждане
Понякога може да се различава надписа с думи на опаковката от означения в кода начин на отглеждане - затова е добре да  четете първата цифра от печата върху яйцето!

Следват страната на производителя(за България е BG) и следва номера на производителя
От печата от горната снимка се разбира ,че яйцето е с клетъчно отглеждане, в България от фирма ДАН-2000.

 На  опаковка на яйцата трябва да има и датата на снасяне на яйцата. По стандарт яйцата са годни за консумация до 28 дни след нея, но не е добре купувате  яйца които са в крайния срок на гаранцията им понеже неправилното съхранение или миниатюрни спуквания по черупката могат да доведат до по-бързо им разваляне. Най-добре е да купуваме яйца не по-стари от седмица. Все пак не се знае колко време още ще се наложи да престоят в хладилника ни.

 Трябва да се обръща внимание колко са  чисти яйцата. Ако не са чисти,имат пукнатини или са с неравна черупка , не ги купувайте.








Означението за размера на яйцето значат:

—XL — много големи: | най-малко 73 г, |
—L — големи: | от 63 до 73 г, |
—M — средни: | от 53 до 63 г, |
—S — малки: | под 53 г. |


   За да проверите дали едно яйце е добро за ядене, може да го вземете и да го сложите пред светеща обикновена електрическа лампа или фенерче. Ако прозират петна в яйцето,то значи че са се образували колонии от микроорганизми или плесени и яйцето не е хубаво за ядене.

 
Друг начин за проверка , е да вземете по дълбок съд  и да го напълните с вода . Пуснете яйцето в него.Ако потъне на дъното,тогава е прясно. Ако закръгленият му край се надигне леко над дъното-яйцето е на около 8 дни, значи прясно и напълно годно за ядене. Ако яйцето стои изправено във водата, то е на около 2 седмици и също годно за консумация. Ако яйцето изплува на повърхността на водата- значи е старо и трябва да се изхвърли.
При съхранение в хладилник или достатъчно студено помещение, яйцата се съхраняват напълно безопасно за около 3 седмици. Трябва да се поставят с върха надолу във формичките за яйца. Така жълтъкът не притиска въздуха, който се намира в яйцето, и то „диша“ по-добре и се съхранява.
  Яйцата поемат миризма  на други храни, затова ги дръжте в отделението за яйца и далече от риба, лук и др. Пукнатите яйца не трябва да съхраняваме повече от едно денонощие!

 Най-разпространени и достъпни като цена са яйцата от ферми, в които кокошките се отгледат клетъчно (код 3) или подово (код 2). При код 3 носачките са буквално натъпкани, нямат пространство за движение и никога не виждат дневна светлина. В тези условия птиците бързо линеят и умират. Затова се налага в храната им да бъдат добавяни големи количества антибиотици, други медикаменти и оцветители. Не се подлъгвайте от тъмноцветените жълтъци и черупки на яйцата от клетъчно отглеждане – те са резултат не от здравословното меню на животинката, а от каротините, които влизат в състава на хранителните смески.

 При много по-щастливи условия живеят свободните кокошки (код 1), защото се движат на открито, имат гнезда, стоянки и чесалки. По-голямото пространство позволява да се спазва хигиена - нещо невъзможно при клетъчното и подово отглеждане. Затова тези носачки боледуват много по-малко, съответно се нуждаят от по-малко антибиотици.

Яйцата с код 0 са от органично производство. Първото, което сигурно ще ви фрапира е цената им – те са два пъти по-скъпи от тези с кодове 3 и 2. Но има защо. При отглеждането на тези носачки не се използват никакви антибиотици и медикаменти. Те растат в естествени условия, имат достъп до свежа трева, а фуражите, с които се дохранват също са от органично производство и не съдържат рибено и костно брашно, хормони, оцветители и генномодифицирани организми. Затова в яйцата органично производство има най-много витамини и минерали в същото време няма натрупани токсични вещества.

Китайците са съумяли да направят изкуствени яйца, които по вкус и вид са като истинските-затова внимавайте какви яйца купувате!

Няма коментари:

Публикуване на коментар