петък, 12 декември 2014 г.

Слънчогледови семки при високо кръвноБелени слънчогледови семки са полезни при високо кръвно налягане
 Слънчогледови семки намаляват нивата на „лошия” холестерол . Препоръчително да се изяжда около една непълна шепа от слъчогледови семки (30-50г.) на ден,.

Те са източник на много витамини и минерали, желязо, фосфор, натрий, магнезий, калций, калий, цинк, йод и селен; витамини - D, E, F, PP, Група B ,каротин. Съдържат много протеини, лецитин, въглехидрати, захари, диетични фибри. Яденето на 50 грама семена на ден, можете, например, да получават дневна стойност на витамин Е.

Слънчогледовите семки осигуряват предпазване от атеросклероза, сърдечен инфаркт, хипертония и други заболявания на кръвоносните съдове и сърцето; те са много полезни за бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур, както и панкреаса.

Освен това семената на слънчогледа са богати на магнезий. Подпомага контролирането на кръвното налягане, регулирането на телесната температура и киселинно-алкалното равновесие.

Като източник на витамин D семената на слънчогледа са далеч по-ценни дори от някои рибни източници. Наличието на витамин F в тях ги прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително и рак.

Белени слънчогледови семки продават по пазарите и в магазини. Препоръчително е да не се печат или пържат .
Аз лично си ги хапвам сутрин, като си измивам една  непълна шепа  от семките в цедка под чешмата на течаща вода. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар